Kakao

Pro začátek si ujasníme, že se budeme zabývat kakaem, nikoli nápojem od slavné firmy Grankem. Spousta lidí si totiž často tyto dva rozdílné produkty zaměňuje.
muž kolumbie
Výroba
Vše začíná u kakaových bobů, které jsou plody kakaovníku neboli stromu, který se jmenuje Theobroma. Plody se nejprve otevřou a nechají se po bodu 2-8 dnů fermentovat při teplotě v rozmezí od 38-50°C. Po této době přichází na řadu sušení, čištění na speciálním stroji a následně pražení, kdy jsou semena vystavena teplotě mezi 80 a 130°C. Poté se boby drtí a přebírají os od slupek a tvrdých klíčků. Posledními kroky jsou mletí na kakaových mlýnech a finální mletí na kakaový prášek, který musí obsahovat minimálně 20 % tuku. Platí, že čím je prášek tmavší tím je vyšší jeho kvalita.
kakao v dlaních
Trocha historie
Kakao pochází z Jižní Ameriky. Již dávný národ Aztéků jej považoval za potravinu bohů. Připravovali jej spolu s vanilkou a dalším kořením. Vše pak našlehali do lahodné čokoládové pěny, kterou si pak nechávali pomalu rozpustit v ústech. Každý den si dle pověsti nechal aztécký vůdce připravit 50 šálků tohoto nápoje a pro své poddané 200 šálků. Kakaové boby též používali jako platidlo.
Do Evropy se kakao dostalo zásluhou Španělů v 16. století a těšil se zde obrovské oblibě.
kakao v kakau
Účinky
Kakao předchází srdečním chorobám. Je nejbohatším zdrojem organické síry v přírodě, zdravých tuků, které nezvyšují hladinu cukru v krvi a díky obsahu serotoninu a dopaminu jsou považovány za nejlepší antidepresivum. Jelikož vyvolává kyselost v ústech chrání proti zubnímu kazu a přináší pocit štěstí. A to nejdůležitější na konec: Vyrábí se z něj čokoláda!
Málo známým faktem je, že díky již zmíněnému pocitu štěstí se užívá jako droga. Nejčastěji v podobě velice jemného prášku, který se šňupe, ale může být také v podobě tabletek nebo speciálních nápojů. Navozuje pocit štěstí a dodává velké množství energie až na několik hodin.